Monday, August 22, 2011

Bayang-bayang dan CEMBURU!

Assalamualaikum wbt..

Hari ni kita dah berada dalam hari ke-22 bulan Ramadhan. Bagaimana graf keterujaan kita untuk meneruskan mujahadah dalam diri? Moga Allah memberikan kita kekuatan untuk meneruskan perjuangan yang hanya tinggal 7 hari. InsyaAllah.. Banyak perkara yang ana nak kongsikan dalam post kali ini dan moga2 apa yang ana tulis bukanlah kerana riya', 'ujub, dan takabbur. Amin Ya Allah...

BAYANG-BAYANG.
Sepanjang bulan Ramadhan ini, alhamdulillah, Allah berikan kekuatan kepada al-faqir ini untuk mentela'ah isi al-quran yang selama ini hanya dibaca tanpa benar-benar memahami isinya. Walaupun tidak semua yang ana faham dengan betul, tapi insyaAllah ana rasa ada sedikit perubahan dalam graf kefahaman ana.

Kenapa bayang-bayang? Ada beberapa hari sebelum2 ni, ana terbaca terjemahan al-quran al-kareem mengenai bayang2. Kita semua yakin bukan yang semua benda atas muka bumi ini ialah makhluk Allah? Ana yakin semua pasti percaya. Perasankah kamu semua bayang-bayang ditepi kamu itu juga makhluk Allah?

"Dan semua sujud kepada Allah baik yang di langit maupun yang di bumi, baik dengan kemauan sendiri ataupun terpaksa (dan sujud pula) bayang-bayang mereka, pada waktu pagi dan siang hari."
(ar-ra'd, 13:15)


Ana tersentap seketika! Allah, rupa-rupanya selama  ni aku tak sedar bayang-bayang aku pun adalah makhluk Allah...T_T Terasa tak? Ana terasa. Ia adalah satu perkara baru, pelajaran baru yang ana dapat dari al-quran. Lepas tu, time ana solat and terasa tak khusyuk, tiba2 ternampak bayang-bayang ana yang 'ikut ana solat' sekali, terus termuhasabah (boleh plak termuhasabah dalam solat). "Astaghfirullah, bayang-bayang kau mesti lagi baik (khusyuk) dari kau", getus hati ana (jadinyo x khusyuk sket). Jadi sepatutnya kita mesti rasa malu bila nak buat perkara-perkara fahsya' dan munkar. Bila nak buat jahat je, fikir gini:

"Eh, jangan2! Malu kat bayang2 kau. Mesti dia sedang bertasbih kepada Allah."

Peringatan untuk diri yang faqir ini juga.

Kenapa ana sebut bayang-bayang sedang "bertasbih"? Ana 'terserempak' dengan ayat al-quran ni yang bermaksud:

"Dan apakah mereka tidak memerhatikan suatu benda yang diciptakan Allah, bayang-bayangnya berbolak-balik ke kanan dan ke kiri, dalam keadaan sujud kepada Allah, dan mereka (bersikap) merendah diri."
(an-nahl, 16:48)

Allah.... mereka bersujud kepada Allah, merendah diri kepada Allah. Kalau kita terasa 'ujub, riya', takbur, ingatlah kepada bayang-bayang kita yang sentiasa merendah diri. Kalau di fikir-fikirkan, kita hanya perlu aware dengan bayang-bayang kita kalau kita terasa nak buat sesuatu yang jahat. Tak perlu fikirkan apa orang lain nak kata.

Itulah lakisah bayang-bayang yang memang ana teruja nak cerita kat sini. Sungguh al-quran memang sebuah buku untuk menyedarkan kita dari lamunan, angan-angan duniawi, mengelakkan kita dari sifat2 mazmumah. 'Bayang-bayang' memang satu pelajaran yang baru dan menakjubkan diri yang faqir ini.

CEMBURU.
Ana cemburu kepada orang yang dpat beribadah dengan terasa nikmat ibadah yang dilakukan. Mereka mampu khusyu', even ketika solat subuh lepas sahur tu (sebab diri yang hina ini selalu mengantuk masa solat subuh). Cemburu sangat2. Ana cemburu dengan orang yang mampu bermujahadah melawan nafsu mereka. Mereka menang, nafsu mereka is A LOSER. Hebat orang2 ini. Syok kalau mampu menjadi mereka. Mereka mampu melawan nafsu mengantuk mereka, malah mereka tak terasa mengantuk pun ketika beribadah, ketika waktu dhuha (sebab ana selalu mengantuk time2 gini). Cemburu tak?

Syaikhuna Ustaz Muhadir Haji Joll <3
Ana terbaca post seorang sahabat, mengenai perbualan dia dengan SYAIKHUNA USTAZ MUHADIR BIN HAJI JOLL. Akrabnya hubungan dia dan syaikhuna. Ana jelous sangat. Ana tak pernah bercakap dengan ustaz. Tapi sahabat ana tu siap dapat senyuman manis ustaz lagi. Oh, ottuke! Ana jelous ni... ("_") Siapa ana untuk mendapat senyuman yang manis dari seorang pencinta NABI yang hebat seperti syaikhuna. Walau apapun, ana tetap bersyukur kerana Allah memberi kesempatan kepada diri yang faqir lagi jahil ni untuk bertemu dengan PARA PENCINTA NABI (syaikhuna dan sahabat-sahabat ana) di BUMI CFS IIUM PJ. Alhamdulillah...
________________________________________________________________________________

Itulah yang ana nak postkan. Satu pelajaran dari al-quran dan satu lagi perasaan ana (kira macam lepas perasaan la).

Sungguh al-quran memang takkan boring even dibaca selalu. Kenapa? Sebab ie adalah surat cinta dari Allah. Takkan kita boring kalau baca surat cinta kan? Mula-mula ana tak terasa pun benda ni, tapi bilamana kita benar2 ingin mengenali Allah, kita pasti akan terasa.

Sungguh bersahabat dengan para pencinta nabi akan menyebabkan kita turut mencintai nabi kita. Kita akan ada perasaan untuk mengenali Rasulullah SAW dengan lebih dekat. Moga perkara ini, perasaan ini berterusan. Moga kita mampu istiqomah dengan ibadah yang telah kita lakukan sepanjang Ramdhan ini sehingga kita mati.

Syukran Ya Allah atas segalanya. Siapa aku di pandanganMu...

*pst: sangat berterima kasih kepada Athirah Ariffin, Najah Solihah, Farah Adlina yang telah memberi ana inspirasi untuk menulis. and of course GREAT THANKS TO ALLAH AND MY BELOVED PROPHET THAT I STILL TRY TO KNOW MORE, MUHAMMAD SAW.
*rindu talaqi... :'(

No comments:

Post a Comment